Sevärdheter i Gällivare stad och Malmberget

Fjällnäs slott
Fjällnäs slott är ett träslott beläget vid foten av lågfjället Dundret. Det uppfördes 1888 av överste Carl Otto Bergman, som utnyttjade byggnaden som sommarbostad. Slottet är byggt i schweizerstil, en ornamentrik träbyggnadsstil full av snickarglädje. Taket kröns av två spetsiga tornhuvar. Byggnaden uppfördes för att imponera på de riksdagsledamöter och andra höga tjänstemän som vid denna tid besökte gruvområdena vid Malmbergets gruva. Som chef för gruvbolaget hade C. O. Bergman sitt kontor på slottet. Kung Oscar II gästade slottet år 1894.

Dundret
Dundret är Sveriges högsta lågfjäll med sina 823m.ö.h. Hela fjället är avsatt som naturreservat sedan 1970. Den övre delen utgörs av kalfjäll där grusvittrande gabbro utgör en del av den synliga berggrunden. Flera utpräglade fjällväxter finns här. Bäckarna forsar nedför sluttningarna genom fjällbjörkskog och granskog. Videbestånd, myrar och småsjöar skapar omväxling. Sydsidan av Dundret är den mest ostörda delen av reservatet. Man kan ta sig ända upp till toppen via en bilväg från Porjusvägen.
Toppstugan på Dundret - Ett populärt utflyktsmål. 
Från toppstugan kan man se en elftedel av Sverige och ända till Kebnekaisemassivet. Du kan ta dig en promenad under sommaren efter rösad led antigen från vägen som går upp till Dundret, från Björnfällan eller parkeringen vid skidliftarna. På vintern tar du dig dit via skidor. Det kan vara mödosamt att åka från 5:an vid Porjusvägen upp till Toppstugan (6 km) eftersom stigningen är rejäl, höjdskillnaden är ca 500m. Besökarna bjuds på kaffe m.m. under vintersäsongen. Dundrets toppluva är en hedersmössa som tilldelas den som under skidsäsongen besöker toppstugan flest gånger. 1959 delades den 1:a luvan ut. Topptröjan är en unik T-shirt som finns att köpa endast uppe i Toppstugan. Ett bevis på din prestation.
Öppettider: 
Från november - 1:a maj är stugan öppen alla röda dagar Kl. 10.00 – 14.00.
Vid toppstugan finns en liten värmestuga som är olåst året runt, där finns ved till kaminen. Så det är bara att gå in och vila och värma sig. Att ha med sig fika är inte så dumt.
Fjällstugan - Gällivares högsta café med en fantastisk utsikt.  
Ett välbesökt utflyktsmål under sommaren och vintern är Fjällstugan uppe på toppen av Dundret.

Gällivare museum 
Gällivare museum är ett kulturhistoriskt museum. Till museet hör annexet Brandmuseet, ett arkiv med kulturhistorisk litteratur från ca 1600-tal fram till idag och magasinet för samlingen som omfattar främst föremål från 1800- och 1900-tal. Permanenta utställningar om mygg, samer, rallare och nybyggare. Tillfälliga utställningar med varierande tema. Museishop och café i samma byggnad.
Öppettider:
Mån-Fre: 11:00-15:30
Lördag: 12-14:00
Söndag: Stängt

Gällivare gamla kyrka 
Byggd 1747-1754. Fick vid invigningen namnet Friedrich efter den dåvarande konungen. I folkmun används namnet "Lappkyrkan" eller "Ettöreskyrkan". Det senare namnet kommer från tiden då landets invånare var tvungna att skänka ett öre per hushåll och år under en fyraårs period för att finansiera kyrkobygget som påbörjades 1747. Kyrkan är en av Gällivares äldst bevarade byggnader.

Gällivare nya kyrka
I och med den ökade gruvdriften blev den gamla kyrkan för liten och man bestämde sig för att en ny och större kyrka skulle byggas. Bygget kom igång 1879, och i februari 1882 invigdes denna kyrka som används än idag. När kyrkan var färdigställd flyttades altartavlan från den gamla kyrkan dit. En av de tolv centralkyrkor i Sverige med Emil V Langlet som arkitekt. För övrigt den enda av de tolv som är byggd i trä.

Gällivare hembygdsområde - en genuin känsla av historia och kultur. 
Gällivare hembygdsområde ligger intill Vassara älv och var tidigare Vassaraparken. Här finns många gamla byggnader bevarade bl.a. Sveriges nordligaste väderkvarn från 1860-talet. Till detta område har 27 byggnader flyttats från olika delar av kommunen för att levandegöra kommunens bebyggelsehistoria. Här kan man också besöka ett sameläger med bl.a. Nils Nilsson Skums ateljékåta. Hembygdsmuseet i centrum med fasta utställningar. Här finns ett Strandcafé från 1890-talet, de har endast öppet under sommarmånaderna.
Öppettider: Hembygdsområdet är öppet dagligen juni-augusti.

Laponiaentré Gällivare - På övre plan i resecentrum/järnvägsstationen. 
Förutom naturum Laponia finns fyra Laponiaentrèer som inspirerar dig att besöka världsarvet och ger en glimt av vad Laponia är. På övre plan i resecentret på järnvägsstationen hittar du Laponiaentré Gällivare. Här visas en del av Laponia, Muddus/Muttos nationalpark och naturreservaten Sjavnja och Stubba. I utställningen berättar vi hur människor har levt här i tusentals år och hur området har utvecklats fram till idag. De här markerna är också skogssamernas arbetsplats. Hösten är den händelserikaste tiden. I utställningen får du får följa med på både jakt, sarvslakt och bärplockning. Det finns tre till Laponiaentrèer: i Porjus, i Jokkmokk och i Kvikkjokk. Personalen på Gällivare Turistbyrå kan berätta mer och hos dem kan du även boka in guidningar.

Malmberget - En tätort i Gällivare kommun som präglas av sina gruvor. 
Malmbrytningen startades 1741 i Malmberget, och det gamla gruvsamhället som hade sin storhetstid i mitten av 1900-talet håller nu på att avvecklas. Det är cirka fem kilometer mellan Gällivare centrum och Malmberget.
LKAB:s Visitor Centre 
I LKAB:s gruva i Malmberget började den industriella brytningen av järnmalm redan i slutet av 1800-talet. Malmberget är världens andra största järnmalmsgruva under jord och producerar 50,000 ton råmalm varje dag. Brytningen sker 1250 meter under jord. För mer info och bokning av guidade turer kontakta Gällivare Turistcenter.
Gropen/Kaptensgropen
Gropen (egentligen Kaptensgropen) delar Malmbergets samhälle mitt itu. 1971 släpper taket ovanför Kaptenslagret till följd av gruvbrytningen och Gropen bildas. På 70-talet fanns fortfarande en hängbro som gick tvärs över gropen men allt eftersom Gropen växte ansågs den för farlig och togs bort. Gropen växer varje år och mäter i dag en kilometer i omkrets och är cirka 250 meter djup. 2001 börjar LKAB fylla igen Gropen med gråberg men avbryter arbetet 2009 på grund av rasrisk. Fyllningsarbetet har inte återupptagits. Bebyggelse och vägar i centrala Malmberget har rivits på grund av rasrisk. Det stängselinhägnade rasriskområdet har successivt utökats.
Kåkstan i Malmberget - en resa i tiden.
I slutet av 1800-talet inleddes den stora malmruschen i Malmfälten. Här fanns gott om jobb, men inga bostäder - då började bygget av Kåkstan. Nu, ca 100 år senare, står kåkstan åter på sin ursprungliga plats i Malmberget. Följ med på en guidad visning i kåkstan och till Kaptenspelet och få en autentisk inblick i hur livet levdes för mer än 100 år sedan. Här finns fotografier, historia, öppet hus, filmvisning, försäljning och café. Är öppet under sommaren: 22/6 - 9/8 2015
Gruvmuseet
I f.d. Hermelins gruvstuga finns LKAB:s Gruvmuseum i Malmberget. Här visas gruvbrytningens historia, från malmens upptäckt fram till våra dagar med spännande bilder och gammal utrustning. Där finns också en unik mineralsamling och fotoutställning. Intill muséet finns också Hermelinsstollen som var en tidigare utfartsort för både personer och malm från gruvan. Är öppet under sommaren. 
Allhelgonakyrkan 
Allhelgonakyrkan invigdes Alla helgons dag (5/11) 1944. Kyrkan ritades av Hakon Ahlberg och konstnären Einar Forseth har gjort glasmålningarna i kyrkan. Som en följd av rasrisken flyttades år 1974 Allhelgonakyrkan från Kaptensvägen mitt i nuvarande Gropen.