För den naturintresserade

Fjällvärldens utbud bjuder på variation och du kan göra både korta och långa turer med mer eller mindre utmaning. Vandring och skidåkning är något som passar de allra flesta. Sommarsäsongen i Kirunafjällen sträcker sig från mitten av juni till slutet av september. Vintersäsongen är lång i Kiruna och du åka skidor på snö nästan hela året runt, från sen höst till sommar.

Silverfallet - Om du vill ha en timmes bensträckare 
Silverfallet, vid Rakkasjokk, är ett vackert vattenfall som längst ner möter Torneträsk vid en fantastiskt vacker strand. En bred stig följer fallet hela vägen ner till stranden. Silverfallet ligger precis nedanför E10:an strax före Björkliden.  

Trollsjön - Sveriges klaraste sjö. 
En favorit är turen till Trollsjön, en vandring genom dalen Kärkkevagge och som är ungefär sex kilometer lång om man utgår från Låktatjåkkaanhalten som ligger mellan Björkliden och Vassijaure utmed Malmbanan mot Narvik. Vandringen går genom ett fascinerande landskap med stor variation. Allt från grönskande ängar till häftiga     bergslandskap där inlandsisen gjort ett ordentligt jobb med att placera ut stenblock, ibland stora som hus, efter leden. Sveriges klaraste sjö i turkosskimmrande nyanser väntar längst inne i dalen, med ett siktdjup på hela 34 meter. 
Längd: 6 km vandring enkel väg
Karta: BD6
Startpunkt: Låktatjåkka hållplats
Transport: Buss 91, tåg eller bil från Kiruna till Låktatjåkka anhalt

Låktaspåret - Ett av Sveriges vackraste längdspår.
Senare på vintersäsongen finns ett 27 km längdspår hela vägen från Björkliden via Låktatjåkko Fjällstation, Kärkkevagge, Katterjåkk och till Riksgränsen. Här har du utsikt över Torneträsk och Riksgränsfjällen.

Björkliden - Den familjevänliga skidorten.   
Här får familjen mer tid att umgås, skidsystemet är överskådligt och det är alltid nära till backen. Härifrån ser du Lapporten, nästan var du än befinner dig. 

Riksgränsen - Sveriges nordligaste skidort.
Mycket av skidåkningen handlar om offpist men vid sidan av pisterna finns det lättillgängliga offpiståk.

Abisko nationalpark och Naturum Abisko - Länets mest besökta nationalpark.     
Den ligger söder om Torneträsk, i Kiruna kommun. Här hittar du den fjällbjörksklädda Abiskodalen omgiven av fjälltoppar. Abiskojåkka rinner genom dalgången och närmast turiststationen och naturum har det bildats en ravin där jåkken forsar fram. Kungsleden och flera andra leder går genom parken. Abisko nationalpark har en flora som är bland de artrikaste i fjällen. Mest känd bland topparna i nationalparken är fjället Njulla dit man kan  ta sig med linbana. 
Naturum Abisko är öppet ungefär från slutet av februari till slutet av september. Här finns en utställning, en reception med försäljning och information samt en föreläsningssal för bildspel och föredrag med mera. Personalen anordnar också guidade vandringar och andra aktiviteter i nationalparken. Man kan även besöka Abisko Gränsförsvarsmuseum som lyfter fram och tydliggör beredskapstiden och det kalla kriget i de svenska fjällen.  
Museet ligger nära Abisko turiststation i Abisko och i samma byggnad ligger Rallarmuseet.
Hitta hit: Med bil (E10), buss 91 eller tåg från Kiruna till hållplats Abisko Turist. Turiststationen och naturum ligger alldeles intill vägen och järnvägsstationen. Det är gångavstånd till Kungsledsportalen och flera andra leder.

Aurora Sky Station – Världens bästa plats att uppleva norrsken på. 
I Abisko ligger Aurora Sky Station, en populär vallfärdsort för internationella gäster som vill uppleva norrsken. Mer eller mindre aktiva norrsken kan ses här nästan varje kväll från oktober till slutet av mars. Aurora Sky Station ligger på toppen av berget Nuolja, 900 m.ö.h. Här finner du ett mysigt kafé, en souvenir shop, ett utkikstorn och en norrskensutställning. Se till att du inte missar de populära guidade turerna! 
Ta dig hit: Med bil (E10), buss 91 eller tåg från Kiruna till hållplats Abisko Turist. Från tågstationen är det 10 minuters promenad upp till linbanan eller till turiststationen och med bil kan du köra hela vägen upp till linbanan eller till Turiststationen.

Rallarleden- Cykla, vandra eller spring längs rallarnas gamla anläggningsvägar. 
Från höga fjäll via djupa dalar och längst ned till fjorden i Norge för den som vill. För över hundra år sedan började rallarna bygga järnvägen som kallas för malmbanan. Den öppnade dörren för besöksnäringen och idag fraktas fortfarande malm från Kiruna till malmhamnen i norska Narvik.      
Rallarleden mellan Björkliden och Abisko är en åtta kilometer lång stig som går runt Fjället Nuolja. Det är en slingrande vacker väg. Lättcyklad och perfekt för både nybörjare och mer erfarna cyklister. Till skillnad från det karga kalfjället är här grönt och lummigt. Det är lätt cykling som blandar spångar med lättrampad stig. Den här turen kan med fördel köras åt båda hållen. Har du inte egen cykel med dig kan du hyra både i Björkliden och Abisko.
Längd: 8 km lång stig som går runt fjället Nuolja 
Startpunkt: Abisko 
Transport: Med bil, buss 91 eller tåg från Kiruna till Abisko.  

Nikkaluokta
Nikkaluokta är känt som utgångspunkt för vandringar i Kebnekaiseområdet, bl.a. Kungsleden.
Nikkaluokta är en by i Gällivare kommun, nära gränsen till Kiruna kommun. Sjön Paittasjärvi ligger öster om byn och i väster reser sig Kebnekaisemassivet. Byn ligger i gränslandet mellan Laevas sameby och Girjas sameby, vilka bedriver renskötsel i området. Det finns en fjällanläggning, och Nikkaluokta kapell ligger på byns högsta punkt. Sommartid finns även en helikopterbas.
Transport: Buss 92 eller bil från Kiruna till Nikkaluokta 
Nikkaluokta kapell
Kapellet ligger intill Nikkaluokta turistanläggning. Kapellet invigdes den 16 augusti 1942 och är en gåva från ”De Lappländska Fjällkarlarnas klubb” till bygden och församlingen. Klubben upphörde att existera 1973, då den siste medlemmen avled. Ritningarna till kapellet är gjorda av arkitekten Cyrillus Johansson. Altarprydnaden är skänkt av Svenska Turistföreningen, nattvardskalken är från Konstantinopel, altarkläde m.m. har skänkts av ortens befolkning.

Kulturstig i Pirttivuopio - Lär dig mer om kokgropar och härdar
Under åren 2005-2006 inventerades flera områden i Kiruna kommun av Skogsstyrelsen. I Pirttivuopio gjordes flera spännande upptäckter av bland annat härdar, kåtaplatser, barktäkter och inte mindre än 45 kokgropar. Vandra längs stigen och du kan läsa om de olika lämningarna. Samtidigt får du en trevlig skogspromenad.
Stigen startar från Nikkaluoktavägen, strax öster om Pirttivuopio.

Ladtjojaure - Besök glaciärsjön med utsikt mot Sveriges högsta berg, Kebnekaise. 
Sjön Ladtjojaure ligger ungefär mittemellan Nikkaluokta och Kebnekaise fjällstation. Härifrån kan du ta en båttur över glaciärsjön Ladtjojaure. 
Längd: 5,5 km vandring enkel väg
Karta: BD6
Startpunkt: Nikkaluokta
Transport: Buss 92 eller bil från Kiruna till Nikkaluokta

Nikkaluokta-Låktatjåkko - Sveriges högst belägna fjällstation, 1 228 m.ö.h.
Vandringsleden mellan Nikkaluokta och Kebnekaise Fjällstation är 19 kilometer, men med båtturen över sjön Ladtjojaure förkortar man vandringen med ungefär fem kilometer. Väl uppe vid Kebnekaise Fjällstation finns det möjligheter att försöka bestiga Sveriges högsta berg men även kortare turer! 
Längd: 19 km (med båttur 14 km) 
Karta: BD6
Startpunkt: Nikkaluokta 
Transport: Buss 92 eller bil från Kiruna till Nikkaluokta

Besöka Isgrottan
En 200 meter lång glaciärtunnel i Tarfaladalen. Grottan ligger på lämpligt dagstursavstånd från Kebnekaise Fjällstation. Turen tar cirka 6 timmar och räknas som medelsvår. För att hitta hit kan det vara bra att gå med guide.

Treriksröset - Besök Sverige, Norge och Finland samtidigt.
Den sammanlagda sträckan från Kiruna upp till Kilpisjärvi är ca 30 mil bilväg samt från Kilpisjärvi till Treriksröset ca 11 km vandringsled, men om man däremot tar båten över sjön till Koltaluokta har man bara 3 km enkel väg att gå.
Längd: 11 km enkel väg (båtfärd 9 km)
Karta: BD1
Startpunkt: Kilpisjärvi
Transport: med bil eller buss 50 (byte sker under resan på finska sidan i Karesuando) från Kiruna till Kilpisjärvi.  

Kungsleden – en av världens bästa vandrings- och skidleder. 
Den sträcker sig ca 400 km mellan Abisko i norr och Hemavan i söder. Leden passerar bl.a. Kebnekaisemassivet, Stora Sjöfallet, Nikkaluokta, Kvikkjokk, Jäkkvik och Ammarnäs. Vandringen är varierande och passar både nybörjare och erfarna vandrare. På vintern möts du av snöklädda fjällmiljöer, varm vårsol, glaciärer och norrsken. På sommaren möts du av midnattsolen, grönskande fjällhedar, mörka stup och porlande älvar.