Upptäck byarna kring Piilijärvi och Kiruna

Kiruna kommun är stort till ytan, med många små byar. Åk på upptäcktsfärd och utforska den lokala kulturen i landsbygden runt Piilijärvi och Kiruna.

Svappavaara och Mausgnsbyn
Här i området har gruvbrytning pågått sedan 1600-talet. Mausgnsbyn är också en gammal bruksbygd med masugnsruiner och bruksgård. I Masugnsbyn finns även en kanjon som är 2,5 kilometer lång. Här är växtligheten mycket speciell, bland annat finns två meter höga ormbunkar. Kanjon går att nå sommartid via en 227 steg lång trappa.

Lannavaara
Är känt som byn där man vaskar guld. Här bor cirka 100 bofasta och byn stoltserar med en högskoleutbildning i gemmologi, ädelstensteknik och stensliperi. På sommaren kan du själv prova på att vaska guld i området.

Karesuando
Ligger 18 mil från Kiruna och alldeles vid finska gränsen. Här bodde och verkade lestadianismens grundare Lars Levi Laestadius under första hälften av 1800-talet och hans pörte står kvar i byn. Den vackra timrade kyrkan bör man också se. Med eller utan guide kan du också ta en kortare tur upp på berget Kaarevaara och njuta av den magnifika utsikten och midnattssolen.

Vittangi
En by med anor från 1700-talet och som var kommunens administrativa centrum under 1800-talet. Här finns bland annat ett bygdemuseum, en träkyrka från 1800-talet och en älgpark.

Kangos
I Kangos hittar du aktivitesföretaget Explore The North. Företaget har aktiviteter, flera av dem där draghundar står i centrum. Häng med på roliga turer med Huskeys i natursköna miljöer. Gillar du strapatser och äventyr kan du även testa terrängkörning på Land Rover Driving Center i Kangos. Fartfyllt för den motor- och äventyrsintresserade.

Jukkasjärvi 
Jukkasjärvi är en by 17 kilometer från Kiruna, och många förknippar den med ICEHOTEL som varje år bygger sitt ishotell i byn. Jukkasjärvi kyrka kan vara värt ett besök, med de ursprungliga delarna från 1607, och med Bror Hjorts speciella triptyk som altartavla. Kombinera gärna kyrkobesöket med en kaffe på Hembygdsgården ett stenkast därifrån. Här finns också Sami Siida kulturcentrum för dig som är intresserad av den samiska kulturen.
Ishotellet i Jukkasjärvi  
ICEHOTEL är en av Sveriges mest kända sevärdheter, belägen 17 kilometer utanför Kiruna. En över tjugo år lång resa från en igloo på 60 kvm till världens största hotell av is och snö på ca 5500 kvm. Ett nytt unikt ishotell byggs upp här varje vinter. ICEHOTEL har öppet från mitten av december till mitten av april då det börjar smälta tillbaka till Torneälven. Under den här tiden välkomnas besökare mellan klockan 10.00 och 18.00 – dagligen.
Jukkasjärvi hembygdsgård 
Med utsikt över Torneälven ligger genuina och hemtrevliga Hembygdsgården i Jukkasjärvi. I det timrade huset från 1768 som även är ett museum kan du som gäst njuta av god mat i rustik miljö.
Nutti Sámi Siida i Jukkasjärvi – Upplev den samiska kulturen.   
Kom nära renar, lär dig mer om samernas liv både förr och nu, smaka på samisk matkultur och ta del av traditionell och modern samisk design och hantverk.
Esrange Space Center 
Kiruna är inte bara en gruvstad utan även en rymdstad. Ca 4 mil öster om Kiruna ligger rymdbolaget Esrange. Där har man sedan 1960-talet skjutit upp raketer och ballonger med vetenskapliga experiment och mätningar i uppdrag av forskare från hela världen. Basen är inte öppen för allmänheten, men det finns ett litet besökscentrum som presenterar verksamheten vid Esrange och svenskt rymdarbete. SSC – Esrange visitor center – som ligger i anslutning till grindarna till Esrange har öppet under sommarmånaderna kl. 8-18, från den 15 juni, 2015.